Een daling van het Duitse economisch vertrouwen drukte het beurssentiment. Op het Amsterdamse Damrak kreeg bouwbedrijf BAM opnieuw rake klappen.
De Europese aandelenbeurzen waren dinsdag negatief gestemd.
,,Bij BAM is het leed na de winstwaarschuwing van vorige week nog niet geleden. Beleggers nemen geen genoegen met de uitleg van het bouwbedrijf en er zijn nog teveel onzekerheden. Negatieve verrassingen worden hard afgestraft in het huidige beursklimaat. Voor de rest is het wachten op de kwartaalcijfers en een toespraak van de Amerikaanse centralebankpresident Janet Yellen”, aldus Erwin Blok, partner bij Ambassador Investments.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,3 procent lager op 405,35 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 620,49 punten. De beurzen in Parijs en Londen zakten 0,7 en 0,2 procent. De DAX in Frankfurt verloor 0,6 procent, nadat bleek dat het economisch vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in juli voor de zevende maand op rij is gedaald.
KPN en ASML
KPN was de grootste daler in de AEX met een min van meer dan 2 procent. Volgens Theodoor Gilissen is de kans op een nieuw bod op KPN door het Mexicaanse telecomconcern América Móvil een stuk kleiner geworden, nu eigenaar Carlos Slim heeft aangegeven zijn belang in het bedrijf bij een geschikte prijs te zullen verkopen.
Chipmachinemaker ASML, die woensdag met kwartaalcijfers komt, verloor 0,1 procent. Kabelbedrijf Ziggo was de sterkste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een winst van 1,1 procent. Het Amerikaanse Liberty Global heeft toezeggingen ingediend bij de Europese Commissie voor de overname van Ziggo.
BAM krijgt weer dreun
In de MidKap verloor BAM ruim 9 procent aan beurswaarde. Het geplaagde bouwbedrijf bevestigde dinsdag een hooggeplaatste medewerker op staande voet te hebben ontslagen wegens fraude. Ook liet makelaarsorganisatie NVM weten dat het tempo waarin de Nederlandse woningmarkt nu herstelt maar van tijdelijke aard is. Concurrenten Ballast Nedam en Heijmans gingen mee omlaag en zakten 7,8 en 2,2 procent.
In Frankfurt ging Software AG meer dan 18 procent onderuit. Het Duitse softwarebedrijf verlaagde de omzetverwachting voor zijn grootste divisie vanwege projectvertragingen. Michael Page steeg in Londen 2 procent. De Britse detacheerder zag de brutowinst in het tweede kwartaal met bijna 9 procent stijgen. Alle regio's droegen bij aan de groei.
De euro was 1,3594 dollar waard, tegen 1,3625 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,4 procent tot 100,53 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper op 106,18 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl